Ruskí úradníci ťažili kryptomeny na služobných počítačoch

Ruské Národné koordinačné centrum pre počítačové incidenty rieši kuriózny prípad. Dvaja vládni úradníci vytvorili celú počítačovú sieť pre ťažbu kryptomeny. Nejde o prvý takýto prípad.

Agentúra TASS informovala o prípade dvoch vládnych úradníkov, ktorí využívali služobné počítače k ​​ťažbe digitálnych mien. Vytvorili celú sieť počítačov, ktoré boli prepojené z rôznych kútov krajiny. Ťažba prebiehala cez zobrazovanie rôznych internetových stránok. Týmto spôsobom bol napadnutý tiež web spoločnosti Rostovvodokanal. Akonáhle bola „infikovaná“ stránka načítaná, začala ťažiť príslušnú kryptomenu.

Podľa Nikolaja Murašova z Národného koordinačného centra pre počítačové incidenty je nutné, aby si nielen úrady všímali podozrivé aktivity na ich počítačových sieťach. „Až osemdesiat percent voľnej kapacity každého počítača môže byť využívaných pre ťažbu virtuálnych mien. Užívateľ konkrétneho zariadenia o tom ani nemusí vedieť, „povedal Murašov agentúre TASS.

Nejedná sa o prvý, a zrejme ani posledný prípad. V októbri boli odhalení traja jadroví vedci, ktorí ilegálne ťažili Bitcoin v laboratóriu v meste Sarov, kde bývalý Sovietsky zväz vyvíjal svoje prvé atómové bomby. Podľa vlády Ruskej federácie je ilegálna ťažba kryptomien pomerne rozšírená. Rusko odhaduje, že okolo dvadsať až tridsať percent počítačov v krajine je infikovaných vírusom pre ťažbu kryptomien.

 

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.