background-british-budget-business-41183

Globálný objem fúzií a akvizícií prekonal vlaňajší rok a vytvoril nový rekord

Celosvetový objem firemných fúzií a akvizícií už tento rok prekonal minuloročnú celoročnú úroveň. Môžu za to priaznivé okolnosti pre financovanie takýchto obchodov aj očakávania, že peniaze skôr či neskôr zdražejú.

V tomto roku boli dojednané fúzie alebo akvizície v objeme 3,6 bilióna dolárov. To je o 10 miliárd viac, než zodpovedá minuloročnému celoročnému objemu. Vyplýva to z údajov spoločnosti Refinitiv. Zvýšil sa tiež počet fúzií a akvizícií, a to o 24 percent na viac ako 35 tisíc.

„Takéto tempo môže pokojne pokračovať ešte ďalších 18 až 24 mesiacov s tým, ako investori nachádzajú nové riešenia pre financovanie a ekonomická aktivita rastie,“ uviedol pre agentúru Reuters Andrea Guerzoni, viceprezident poradenskej spoločnosti Ernst & Young.

Prevažná väčšina obchodov prebehla v Spojených štátoch, ktoré sa na celkovom objeme doteraz podieľali z bezmála 60 percent. Druhá je Európa a tretia Ázia a Oceánia, ktoré sa podieľali takmer rovným dielom, a to medzi 17 a 18 percentami.

Za rekordnou aktivitou na poli fúzií a akvizícií stojí jednak zlepšujúca sa ekonomická situácia vo svete a očakávania jej ďalšieho zlepšovania, jednak stále mimoriadne lacných peniazí, ktoré tak možno výhodne pre financovanie týchto obchodov použiť. A tiež očakávania, že centrálne banky v blízkej budúcnosti zdražejú.