USA

Americké akcie privítali júlové dáta o inflácii rastom. Dow Jones je na rekorde

Rast cenovej hladiny v Spojených štátoch v júli spomalil. V medziročnom porovnaní sa inflácia stále držala na päťpercentnou hranicou, medzimesačne však ceny stúpli len o pol percenta. Ide o najväčšie medzimesačné zníženie inflácie za posledných 15 mesiacov.

Investori túto pomerne priaznivú správu adekvátne ocenili. Newyorská burza totiž posilnila, s výnimkou technologického indexu Nasdaq, ktorý sa uzavrel o 0,16 percenta slabšie, než sa nachádzal na začiatku stredajšieho obchodovania.

Dow Jones Industrial Average posilnil o 0,62 percenta a vystúpil na nový rekord, ktorý sa blíži ku 35,5 tisícom bodov. Hlavný index newyorskej burzy S&P 500 získal štvrť percenta a uzavrel sa na úrovni 4 447,7 bodu.

Aktuálne americké dáta o inflácii tak zatiaľ potvrdili tézu zo strany americkej centrálnej banky (Fed), že rýchly rast cien je iba dočasný a bude spomaľovať. Pre akciové trhy ide o dôležitú správu, pretože súčasný vývoj mierni obavy, že Fed proti vysokej inflácii v blízkej dobe zasiahne. Ak by sa tak stalo, znamenalo by to pravdepodobne koniec rekordného rastu akciových trhov. Teraz bude záležať na tom, či sa dezinflačný trend potvrdí aj v ďalších mesiacoch.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.