dolar, americké akcie

Americkí poslanci schválili 1,9 bilióna dolárov na podporu ekonomiky

Nový americký prezident Joe Biden zaznamenal prvý veľký úspech na poli hospodárskej politiky. Jeho fiškálny balíček na podporu americkej ekonomiky totiž prešiel Snemovňou reprezentantov. Na rade je hlasovanie v Senáte.

Fiškálne balíček prešiel len tesne. Podporilo ho 219 poslancov, 212 bolo proti. Finančná injekcia v objeme 1,9 bilióna dolárov (bezmála 10 percent hrubého domáceho produktu USA) má byť využitá tak na verejné investície, ako aj na priame platby Američanom. Miliardy budú smerované aj na podporu a urýchlenie očkovanie alebo lokálnym vládam na financovanie miestnych projektov.

„Nemáme času nazvyš. Musíme konať teraz, rozhodne, rýchlo a masívne, len tak môžeme zvíťaziť nad týmto vírusom, „uviedol Joe Biden bezprostredne potom, čo fiškálny balíček prešiel Snemovňou reprezentantov. Ten teraz poputuje do Senátu, kde ale demokratická strana má iba 48 senátorov zo sto. 50 kresiel patrí republikánom a dve nezávislým.

Hoci republikáni skorší balíčky z dielne Donalda Trumpa podporovali, na adresu toho aktuálneho sa vyjadrujú kriticky. Vraj je príliš rozhadzovačný a len malá časť peňazí mieri na boj s koronavírusom.