Veľká Británia, britská vlajka, Anglie, strategia pre vodik, vodik, zemni plyn

Britská vláda predstavila stratégiu pre vodík. Do desiatich rokov má nahradiť až pätinu zemného plynu

Vodík sa má postupne stať komoditou, ktorá bude zabezpečovať energetické potreby domácností, priemyslu i dopravy. Veľká Británia bude musieť tiež vyriešiť, ako miesto modrého, vyrábať zelený vodík.

Do roku 2030 má vodík vo Veľkej Británii zásobovať energiou okolo troch miliónov domácností a postupne má nadobúdať na význame aj v priemysle a doprave. Nahradená má byť až pätina spotreby zemného plynu. Vyplýva to z vodíkovej stratégie, ktorú predstavil kabinet premiéra Borisa Johnsona.

Vodík je podľa predstáv britskej vlády strategická komoditou, ktorá má Británii pomôcť výrazne dekarbonizovať jej ekonomiku. Spojené kráľovstvo v súčasnosti vyrába asi 27 terawatthodín energie z vodíka. Aby dosiahlo uhlíkovú neutralitu, potrebovalo by túto produkciu zvýšiť desaťnásobne.

Veľká Británia ale bude musieť vyriešiť ešte jeden problém. Väčšina v súčasnosti získavaného vodíka je takzvaný modrý vodík, ktorý sa vyrába za pomoci fosílnych zdrojov. Znamená to, že sa jeho „farba“ bude musieť zmeniť na zelený, kedy sa vodík vyrába za pomoci zdrojov obnoviteľných. Johnsonov kabinet plánuje na vodíkové projekty zatiaľ vyčleniť okolo 900 miliónov libier.