EU, Európa, Európská unie

Fínsko zostane jediným ťažiarom uránu v Európskej únii

Fínska vláda dala zelenú štátom vlastnenej spoločnosti Terrafame na ťažbu a spracovanie uránu nachádzajúceho sa v ložisku na východe krajiny. Fínsko tak bude jediným producentom uránu v celej .

Terrafame bude urán ťažiť v regióne Kainuu, kde sa už nachádzajú bane na dobývanie niklu a ďalších kovov pre výrobu batérií. Štátom vlastnená spoločnosť baňu prevzala v roku 2015, keď najmä environmentálne prekážky doviedli predchádzajúceho prevádzkovateľa ťažby, spoločnosť Talvivaara ku krachu.

Práve Talvivaara investovala do sprevádzkovania uránového bane okolo 75 miliónov eur, Terrafame očakáva, že do neho investuje ďalších desať miliónov, než ťažba skutočne začne. Ťažobný podnik odhaduje, že sprevádzkovanie bane zaberie približne jeden rok. Môže sa ale stať, že dôjde k odkladu o ďalší rok, ak rozhodnutie vlády niekto právne napadne.

Fínska Asociácie pre ochranu prírody už dala najavo, že podobný krok chystá. „Na základe zákona o jadrovej energii neexistujú žiadne dôvody na udelenie povolenia na ťažbu, pretože spôsob, akým je v bani ošetrené nakladanie s odpadom, nezabezpečuje dlhodobú bezpečnosť pre životné prostredie,“ uviedla spomínaná organizácia.

Terrafame počíta s tým, že vyťažený urán bude vyvážať do krajín schválených Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu na spracovanie paliva do jadrových elektrární. V samotnom Fínsku totiž žiadny takýto spracovateľ nie je.