Čína aj juhovýchodná Ázia rastú

Akcie prakticky v celej juhovýchodnej Ázii sa v stredu vydali nahor. Nádej im dali centrálne banky na čele s čínskou.

Čínske akcie počas stredajšieho obchodovania posilňovali. Dôvodom je spoliehanie investorov na Bank of China, ktorá prisľúbila prijať opatrenia, ktoré by vykompenzovali pokles v dôsledku epidémii nového koronavírusu. Súhrnný index šanghajskej burzy spevnil o 1,3 percenta, ‘‘blue chips‘‘ pridali len 1,1 percenta. Najlepšie sa darilo zdravotníckym titulom, ktoré posilnili o viac ako tri percentá.

Akcie na menšej burze v Šen-čene pridali dokonca 2,5 percenta, a obchodovali sa na úrovniach porovnateľných s tými pred nástupom nového lunárneho roka. Rovnako tu sa najviac darilo zdravotníckym titulom, z ktorých niektoré posilnili o desať percent, čo je maximálny prípustný denný limit.

Podobný vývoj zaznamenali aj burzy v Singapure a na Filipínach. Rovnako tu indexy posilnili o 1,4; respektíve 1,7 percenta. Okolo jedného percenta pridali aj akcie v Thajsku a Indonézii. K thajskému rastu prispelo zníženie úrokových sadzieb tamojšej centrálnej banky o dvadsaťpäť bázických bodov (štvrť percentuálneho bodu).