Filipíny, vlajka, dieťa

Filipíny po štyroch rokoch rušia zákaz ťažby strategických kovov. Chcú prilákať investície

Po niekoľkých rokoch reštriktívnej politiky v oblasti ťažby nerastných surovín teraz Filipíny obracajú kurz. Ostrovný štát juhovýchodne od Číny totiž disponuje pomerne veľkými zásobami zlata, striebra, medi a ďalších strategických rúd.

Zákaz ťažby zlata, striebra alebo medi bol na Filipínach zavedený v roku 2017, kedy tamojšie ministerstvo životného prostredia a prírodných zdrojov jednoznačne uprednostnilo ochranu prírody pred ekonomickými záujmami ťažiarov. Tento zákaz teraz súčasná filipínska vláda ruší. Zlato, striebro, meď a ďalšie priemyselne významné rudy sa budú môcť opäť ťažiť aj v povrchových baniach.

Vláda si od zmeny kurzu v tejto oblasti sľubuje posilnenie zahraničných investícií do domáceho ťažobného sektora a pochopiteľne aj rast príjmov z ťažby. Podľa odhadov filipínskych úradov má až tretina územia ostrovného štátu (z celkovej rozlohy 300 tisíc kilometrov štvorcových) „veľký nerastný potenciál“. Zároveň bolo doteraz vyťažených len asi päť percent tamojších preukázaných rezerv. Filipínska vláda odhaduje, že príjmy z vývozu nerastných surovín by sa počas nasledujúcich piatich rokov mohli zvýšiť až na dve miliardy dolárov ročne.