dolar, americké akcie

Fed zrazil sadzby na nulu

Americká centrálna banka mimoriadne rýchlo reagovala na Koronavírovú pandémiu a radikálne znížila svoju základnú úrokovú sadzbu na technickú nulu.

Federálny rezervný systém znížil svoju referenčnú úrokovú sadzbu na technickú nulu. Bude sa teda pohybovať v intervale 0 až 0,25 percenta. Ide o pokles o jeden percentuálny bod, respektíve sto bázických bodov. Ide o jedno z najrazantnejšie zníženie úrokovej sadzby, ku ktorému Fed pristúpil od vypuknutia finančnej krízy v roku 2008.

To ale nie je všetko. Americkí centrálni bankári takisto oznámili, že spustia program na odkup vládnych dlhopisov v rozsahu 700 miliárd dolárov. Fed sa tak fakticky vracia ku kvantitatívnemu uvoľňovaniu, nástrojmi, od ktorých si sľubuje rýchle napumpovanie potrebnej likvidity do ekonomiky.

Členovia vedenia Fedu sa zišli mimoriadne v nedeľu len pár dní pred svojím riadnym zasadnutím. „Dostupné ekonomické dáta ukazujú, že americké hospodárstvo vstupuje do obdobia plných výziev, silnej a v dobrej kondícii,“ uviedol Fed vo svojom vyhlásení. Opatrenia sa tak javia byť skôr preventívnym s cieľom spomaliť, prípadne zastaviť nástup predpokladanej hospodárskej recesie. Už teraz je nesporné, že Koronavírová pandémia bude znamenať nezanedbateľné hospodárske škody po celom svete, USA nevynímajúc.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.