usa, americka vlajka

Fed: Ekonomické zotavenie môže byť spomalené nedodržiavaním protiepidemických opatrení

Šéf dallaskej pobočky Federálneho rezervného systému Robert Kaplan sa obáva spomalenia ekonomického zotavenia USA. Podľa neho je dôležité, aby ľudia dodržiavali protiepidemické opatrenia. Má to prinajmenšom rovnaký význam ako hospodárske opatrenia vlády aj centrálnej banky.

Ak sa nepodarí šírenia nákazy zastaviť rovnomerne, môže sa hospodárske zotavenie Spojených štátov spomaliť. Túto obavu vyslovil Robert Kaplan v nedeľňajšom interview pre televíznu stanicu CBS. šéf dallaskej pobočky Federálneho rezervného systému  povedal okrem iného: ,,Experti mi hovorili, že je úplne kritické, keď ľudia vo veľkom nosia rúška alebo keď sa darí uskutočňovať vysoký počet testov.“ Dodal: ,,Na tom, ako sa nám bude dariť tieto opatrenia dodržiavať, záleží, ako rýchlo sa zotaví aj naše hospodárstvo. Porastie tým rýchlejšie, čím lepšie všetky tie veci budeme robiť.“

Kaplan tiež uistil, že Fed robí všetko pre to, aby americkej ekonomike pomohol. Podľa neho by sa nezamestnanosť mohla koncom roka znížiť na osem percent zo súčasných úrovní nad trinástich percentami. Kaplan ďalej uviedol: ,,Pozitívne správy z trhu práce prídu už v júni a júli. Už teraz máme indície, že počet pracovných miest sa začína zvyšovať. “ To by mohlo potvrdiť obrat, ktorý prišiel ku koncu mája.