Fair trade trh s kakaovými bôbmi ovládajú veľkí hráči

Nadnárodní obchodníci s kakaovými bôbmi skupujú úrodu od miestnych výrobcov a stavajú mimo hry malých lokálnych predajcov. Pestovateľom bôbov sú totiž ochotní ponúknuť vyššie ceny.

Miestni exportéri kakaových bôbov z Pobrežia Slonoviny sa obávajú o svoju existenciu. Nie sú totiž schopní konkurovať nadnárodným spoločnostiam, ktoré pestovateľom ponúkajú vyššie výkupné ceny a tým z hry prakticky vyšachujú práve lokálnych obchodníkov a vývozcov.

Západní výrobcovia čokolád ako Lindt, Hershey alebo Ferrero sú ochotní priplatiť za kakaové bôby, ktoré majú certifikáciu fair trade. Lenže tie čokoládam dodávajú napospol spomenuté nadnárodné obchodné spoločnosti ako Cargill, Olam či Barry Callebaut. Domáci vývozcovia z Pobrežia Slonoviny im tak nie sú schopní konkurovať a nachádzajú sa prakticky pred krachom.

Na jednej strane je pozitívne, že pestovatelia kakaových bôbov z Pobrežia Slonoviny dostanú za svoju produkciu lepšie zaplatené, na strane druhej je vzniknutá situácia pomerne riziková predovšetkým z hľadiska budúcnosti. Ak sa pestovatelia dostanú do pozície, kedy budú závislí na predaji nadnárodným obchodníkom, stávajú sa veľmi zraniteľnými. Podľa odhadu Rady pre kávu a kakao Pobrežia Slonoviny tak už odvetvie prišlo o necelých 500 miliónov dolárov v dôsledku krachu mnohých lokálnych obchodníkov s kakaovými bôbmi.