Dolár silnie voči všetkým menám juhovýchodnej Ázie a južného Pacifiku

Investori počas pondelkového obchodovania zvolili defenzívnu taktiku. Svoje peniaze prevádzali prakticky zo všetkých ázijských mien do amerického dolára. Ten ťaží zo strachu z epidémie koronavírusu a dobrého stavu americkej ekonomiky.

Čínsky Juan, kórejský won, japonský jen, ale aj austrálsky a novozélandský dolár zaznamenali začiatkom týždňa väčšie či menšie straty voči americkému doláru. Na menách spomínaných krajín sa podpísala averzie investorov k riziku, prameniac z aktuálnych údajov o počte nakazených novým typom koronavírusu.

Covid-19 sa navyše objavuje vo veľkých počtoch mimo územia pevninskej Číny, čo bolo doteraz skôr raritou. Irán, Južná Kórea a Taliansko sú teraz štáty, kde sa nové prípady vyskytli v desiatkach až stovkách. „Reakcia trhu je taká, že investori vyhodnocujú meny štátov podľa toho, ako sú citlivé na správy o šírení koronavírusu,“ uviedol jeden z analytikov banky Barclays.

Z tohto pohľadu je americký dolár zrejme najlepšou voľbou. Naviac je podporený dobrou kondíciou amerického hospodárstva a investori to náležite oceňujú. Skoro by sa dalo povedať, že dolár je momentálne prinajmenšom rovnako bezpečným prístavom ako zlato, ktoré láme historické rekordy.

2 komentáre

Komentáře jsou uzavřeny.