cestovní ruch

Európsky turizmus prepadol o 60 percent počas pandémie

Cestovný ruch v Európskej únii zažil počas pandémie najhoršie časy od svojho vzniku. Počet nocí v ubytovacích zariadeniach klesol od vlaňajšieho apríla do tohtoročného marca o viac ako 60 percent.

Najhoršie dopadli krajiny, ktoré sú na cestovný ruch odkázané. Najväčší dopad to malo na krajinu Malta, kde sa objem turizmu znížil o štyri pätiny. Len o niečo lepšie na tom je Španielsko s poklesom o 78 percent a Grécko, kde počet nocí strávených turistov v hoteloch alebo penziónoch klesol o 74 percent. Vyplýva to z aktuálnych údajov Eurostatu.

Naopak najmenej zasiahnutými sú Holandsko a Dánsko, kde sa cestovný ruch počas pandémie zmenšil len o 36 percent. Ak sa na dáta pozrieme z pohľadu domácej alebo zahraničnej klientely, potom najväčší úbytok zahraničných hostí zaznamenalo Španielsko a to rovných 90 percent. Nasleduje Rumunsko (-89%), Rumunsko (-88%), Maďarsko s Fínskom (-88%) a Česká republika (-87%).

Počet nocí strávených v ubytovacích zariadeniach domácej klientelou sa medziročne zvýšil len v dvoch krajinách Európskej únie. A to na Malte (o 20%) a v Slovinsku (o 25%). V krajinách mimo Európskej únie došlo k výraznému nárastu v  počte domácej klientely na Islande, a to o viac ako 40 percent. Počet zahraničných hostí však klesol skoro o 90 percent.