ropa

Európske ropné rafinérie čaká reštrukturalizácia

Kolaps globálneho dopytu po rope vyvolaný pandémiou koronavírusu zintenzívnil úvahy o reštrukturalizácii európskych rafinérskych spoločností. Niektoré z nich sa už nachádzajú na hranici prežitia a koronavírus ich existenčné problémy ukázal v celej nahote.

Ešte než koronavírusová pandémia udrela plnou silou, hovorili mnohí analytici o nutnosti reštrukturalizovať a racionalizovať kapacity európskych spoločností na spracovanie ropy. Podľa poradenskej spoločnosti WoodMac je v ohrození až deväť percent kapacít, ktoré budú musieť byť v rokoch 2022 až 2023 racionalizované.

WoodMac síce neuviedla mená konkrétnych rafinérskych spoločností, ale zrejme pôjde o tie, ktorých rafinérie už trochu zostarli. V kuloároch sa vraj hovorí o kapacitách v Rotterdame, francúzskej rafinérie Grandpuits alebo škótskej Grangemouth. V uplynulom týždni spoločnosť Gunvor, ktorá obchoduje s energetickými komoditami, spomenula možnosť zbaviť sa stratovej rafinérie v Belgicku.

Podľa banky Goldman Sachs sa svetové využitie ropných rafinérií znížia približne o tri percentá v rokoch 2021 až 2024 v porovnaní s minulým rokom. A väčšina tohto poklesu bude pripadať na Európu, kde si už rafinérske spoločnosti prešli racionalizáciou pri minulej hospodárskej kríze z roku 2009. Naopak, v iných častiach sveta sa v najbližších rokoch očakáva skôr navyšovanie kapacity spracovateľov ropy.