bitcoin

Bitcoin má za sebou najhorší týždeň od roku 2018. Odolá hranici 40 tisíc dolárov?

Najstaršia a najpopulárnejšia kryptomena začiatkom nového roka nastolila klesajúci trend. Má za sebou najhorších sedem dní za 3,5 roka a v súčasnej dobe bojuje o uhájenie psychologickej hranice 40 tisíc dolárov.

Za sedemdňovým zostupom Bitcoinu stoja dva hlavné faktory. Tým prvým je zverejnená zápisnica z decembrového zasadnutia Federálneho rezervného systému (americkej centrálnej banky), z ktorého vyplýva, že centrálni bankári sú ochotní začať zvyšovať úrokové sadzby skôr, než sa pôvodne predpokladalo.

Druhým dôvodom sú prepuknuté nepokoje v Kazachstane a vypnutie internetu v celej krajine. Kazachstan pritom patrí medzi najväčších ťažiarov Bitcoinu na svete. Vlani v auguste na neho pripadal bezmála 20-percentný podiel. Kazachstan je tak svetovou trojkou v ťažbe tejto virtuálnej meny za Spojenými štátmi a Čínou.

Bitcoin do nového roku vstupoval s hodnotou blížiacou sa 48 tisícom dolárov, avšak teraz bojuje o udržanie hranice 40 tisíc. Za menej ako 40-tisíc dolárov sa naposledy obchodoval vlani v septembri. Odvtedy stihol pokoriť niekoľko historických maxím. Od toho posledného delí Bitcoin viac ako 20-tisíc dolárov.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.