Austrália, energie, vetrná elektráreň

Austrália sa počas nasledujúcich dvadsiatich rokov zbaví uhlia pri výrobe elektriny

Do roku 2043 by sa Austrália mohla prestať spoliehať na uhlie ako zdroj na výrobu elektrickej energie. Pomôže jej to vraj k dosiahnutiu uhlíkovej neutrality, ktorú si krajina na najmenšom kontinente vytýčila do polovice tohto storočia.

Austrália by sa dokázala zbaviť uhlia pri výrobe elektriny, hoci dopyt po elektrickej energii porastie. Myslí si to výkonný riaditeľ Austrálskeho operátora energetického trhu (AEMO) Daniel Westerman.

Podľa neho to však bude znamenať transformáciu energetického trhu, a teda obrovské investície do zmeny energetického mixu. Len do prenosovej siete bude nutné podľa Westermana investovať okolo 12 miliárd austrálskych dolárov (necelých 9 miliárd dolárov amerických). Do roku 2043 by sa však mohol dopyt po elektrine takmer zdvojnásobiť.

To by však nemal byť problém, pretože rýchlo porastie výroba z obnoviteľných zdrojov. Podľa realistického scenára by sa kapacita produkcie elektriny z obnoviteľných zdrojov v Austrálii mohla do polovice tohto storočia zvýšiť zo súčasných 15 na 140 gigawattov. To by znamenalo zdvojnásobenie každých desať rokov. Veľkou mierou by sa na to mali podieľať inštalácie fotovoltaických elektrární na strechách budov.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.