USA

Americká ekonomika ožíva. Má za sebou najlepší prvý kvartál od roku 1984

Najsilnejšia ekonomika sveta potvrdila v prvom tohtoročnom štvrťroku trend z posledného kvartálu minulého roka. Medzi januárom a marcom dokonca zrýchlila svoj rast o viac ako dva percentuálne body.

Hrubý domáci produkt Spojených štátov sa v prvom tohtoročnom štvrťroku zvýšil o 6,4 percenta. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnilo americké ministerstvo obchodu. Ako je v USA zvykom, ide o údaj na anualizovanej báze. Číslo tak udáva, ako by sa hrubý domáci produkt zmenil za celý rok, ak by si svoje tempo rastu preniesol aj do zostávajúcich kvartálov roka.

Hospodársky rast USA tak oproti poslednému štvrťroku 2020 zrýchlil. Medzi októbrom a decembrom sa totiž zvýšil o 4,3 percenta. Podľa analytikov sa na údajoch za prvý tohtoročný kvartál prejavili fiškálne stimulačné balíky prijaté ešte administratívou Donalda Trumpa alebo silnou podporou zo strany menovej politiky, vykonávané Federálnym rezervným systémom.

Obdobie od januára do marca tohto roku tak bolo najlepším prvým kvartálom od roku 1984, kedy Biely dom obýval prezident Ronald Reagan. Podľa ekonómov sa americké hospodárstvo dostane na predkrízovú úroveň niekedy ku koncu roka 2023.