európa, usa, amerika

Európske aj americké burzy sa ocitli v pondelok pod tlakom. Kvôli zrýchľovaniu epidémie

Akciové trhy v Európe a Spojených štátoch vstúpili do nového obchodného týždňa výrazným poklesom. Wall Street aj európske burzy stratili aj viac ako dve percentá.

Americké akcie na začiatku nového obchodného týždňa odpísali od 1 do 2,09 percenta. Najviac strácal index Dow Jones Industrial Average, hlavný index S&P 500 klesol o 1,59 percenta, technologický Nasdaq potom stratil takmer rovné percento. Denná strata Dow Jones indexu bola najhlbšia za posledných takmer deväť mesiacov. Oslabovali prakticky všetky segmenty, a to pod vplyvom rastúcich obáv z nástupu novej vlny epidémie koronavírusu spôsobené šírením varianty delta.

Podobný sentiment prevládol na akciových trhoch v Európe. Najväčší prepad zaznamenal index DAX frankfurtskej burzy, ktorý klesol o 2,62 percenta. Paneurópsky index STOXX 600 odpísal 2,3 percenta a ešte o niečo väčší pokles vykázal index londýnskej burzy FTSE 100. V čele prepade stáli tituly sektoru cestovného ruchu, lebo práve ten patrí medzi pandémiou najohrozenejšie odvetvia. Strácali aj akcie leteckých spoločností.