bitcoin

Bitcoin zlacnel pod 30 tisíc dolárov. Jeho cena bude ďalej padať, myslia si analytici

Hodnota najpopulárnejšej kryptomeny sa pod 30-tisíc dolárov pozrela znova po štyroch týždňoch. Kým v júni išlo o chvíľkovú záležitosť, tentoraz to môže byť otvorenie cesty k väčším poklesom.

Nový týždeň začal pre Bitcoin v podobnom duchu, v akom sa niesol celý predchádzajúci týždeň. Cena kryptomeny kolísala okolo hranice 31 tisíc dolárov. Až v utorok nadránom (stredoeurópskeho letného času) došlo k masívnemu prepadu Bitcoinu a to až na úroveň len tesne nad 29,5 tisíce dolárov. A okolo nej jeho hodnota oscilovala aj v ďalších hodinách.

Podľa analytikov možno za bezprostrednú príčinu cenového prepadu považovať zákaz čínskych úradov finančným inštitúciám zabezpečovať platobné transakcie, ktoré sú obsluhované v kryptomenách. „Očakávam silný prepad k 22 tisícom dolárov,“ uviedol pre portál Coindesk.com Patrick Heusser, šéf platformy Crypto Finance AG. Podľa Edwarda Moyi, analytika platformy Oanda môže Bitcoin prepadnúť až k 20 tisícom dolárov. „Tu by mohol pritiahnuť inštitucionálnych investorov, ktorí doteraz čakali na príležitosť,“ uviedol tiež pre Coindesk.com.

Na pokles Bitcoinu zareagovali prepadom aj ďalšie kryptomeny, z ktorých relatívne najmenej strácalo Ethereum, a to len asi 2,5 percenta.