globálné akcie posilnili

Akcie na globálnych trhoch výrazne posilnili. Pomohli mierové rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou

Len málokedy sa stane, že akcie na svetových trhoch rastú v jednom dni takmer v jednom šíku. Taká konštelácia nastala v stredu, keď hlavné akciové indexy v Ázii, Európe aj Severnej Amerike výrazne spevnili.

Na svetových akciových trhoch zavládla nebývalo skvelá nálada. Európa sa zviezla na vlne optimizmu prameniaceho z mierových rozhovorov medzi Ruskom a Ukrajinou, Spojené štáty pre zmenu kvitovali, že americká centrálna banka zvýšila základnú úrokovú sadzbu v súlade s očakávaním. V Ázii doznieval euroamerický optimizmus z utorkového obchodovania.

Skokanom dňa sa stal index Hang Seng hongkonskej burzy, ktorý v stredu spevnil o viac ako deväť percent. Nasledovala burza v Šanghaji, ktorá meraná súhrnným indexom posilnila o takmer 3,5 percenta. Tokijský index Nikkei potom pridal 1,64 percenta.

V Európe najviac vzrástla burza vo Frankfurte, kde index DAX spevnil o 3,76 percenta. Väčší ako trojpercentný rast ešte dosiahli burzy v Paríži alebo Miláne a paneurópsky index Stoxx 600. Na Wall Street najviac vzrástol technologický Nasdaq, ktorého zisk prevýšil tri percentá. Dow Jones a S&P 500 pridali viac ako percento.