Euro, ECB, eurozóna, Európska centrálna banka

Európska centrálna banka ohrozuje stabilitu eurozóny, znie z Nemecka

Snaha Európskej centrálnej banky o povzbudenie inflácie je podľa nemeckej kresťanskodemokratickej Hospodárskej rady kontraproduktívne. Ohrozuje vraj stabilitu jednotnej európskej meny aj eurozóny ako takej.

Európska centrálna banka po poslednom politickom zasadnutí oznámila, že jej úrokové sadzby zostanú mimoriadne nízko aj v ďalších týždňoch. Cieľom ECB je dosiahnuť dvojpercentnú infláciu v eurozóne v strednodobom výhľade, čo aktuálne znamená koniec roka 2023.

Ibaže v niektorých krajinách eurozóny už je rast cien tak vysoký, že začína predstavovať vážny problém. Jednou z nich je Nemecko. „Zvyšujúca sa miera inflácie je znepokojujúcim varovným signálom,“ uviedol pre agentúru Reuters Wolfgang Steiger, generálny tajomník Hospodárskej rady CDU, ktorá zahŕňa okolo 12 tisíc členov a má blízko práve ku kresťanským demokratom spolkovej kancelárky Angely Merkelovej.

Miera inflácie dosiahla v júli v Nemecku 3,1 percenta v medziročnom vyjadrení, keď ešte v júni ceny rástli len 2,1 percentným tempom. Podľa Steigera je to dôkaz, že neobmedzené pumpovanie peňazí do ekonomiky nie je dlhodobým riešením. „Bezprecedentnú expanzívnu menovú a fiškálnu politiku nakoniec zaplatí drobný sporiteľ,“ dodal Wolfgang Steiger.