batérie

Čínsky výrobca batérií predstaví nový typ zdroja. Pomôže znížiť očakávaný nedostatok lítia

Spoločnosť Contemporary Amberex Technology Limited (Catla) pracuje na sodík-iónovej batérii, ktorá bude do istej miery schopná nahradiť tie lítium-iónové. Na trhu by sa mali objaviť už budúci rok.

Sodík-iónové batérie neobsahujú lítium, a tak dokážu práve tento vyhľadávaný kov nahradiť a znížiť jeho očakávaný nedostatok. Čínska spoločnosť Catla chce do roku 2023 pre tento typ zdrojov vybudovať stabilný dodávateľský reťazec.

Sodík-iónové batérie síce nemajú tak vysokú energetickú hustotu ako ty lítiové, zato ich nabitie trvá kratší čas a sú odolnejšie v chladnejšom počasí. A dokonca neobsahujú ani kobalt alebo nikel, ktoré sa aj pri výrobe batérií zvyčajne používajú.

Globálny trh by mohol nedostatku lítia čeliť už v priebehu budúceho roka. Dopyt po tomto strategickom kove výrazne rastie a tento trend má pokračovať. Do roku 2025 by sa objem zobchodovaného lítia mohol vyšplhať až na 1,12 milióna ton, čo je viac ako trojnásobok objemu z roku 2020. Naproti tomu sodík je šiestym najpočetnejším chemickým prvkom na Zemi.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.