Epidémia koronavírusu drví akcie Tesly. Stratili štrnásť percent

Na trhovú hodnotu americkej automobilky Tesla negatívne dopadli správy o poklese registrácií nových elektromobilov v Číne. V januári sa ich v najľudnatejšej krajine sveta predalo skoro o polovicu menej ako v decembri.

Čínske úrady dostali v januári 3563 žiadostí o registráciu elektromobilov značky Tesla. To je síce medziročne o 853 vozidiel viac, ale skoro o polovicu menej, než decembrových 6613 registrácií. Akcie Tesly na najnovšie dáta zareagovali poklesom o štrnásť percent. Prepad bol ale podporený tiež pretrvávajúcou epidémiou koronavírusu, ktorá paralyzovala hospodársky život v podstatnej časti Číny.

Januárové údaje o nových registráciách ale nemusia pre Teslu znamenať žiadnu katastrofu. Už skôr sa totiž ukázalo, že nové registrácie týchto elektromobilov v Číne z mesiaca na mesiac značne kolíšu. Americká automobilka ich totiž zvyčajne na čínsky trh dodá výrazne viac v poslednom mesiaci každého štvrťroku.

V prvom mesiaci je toto množstvo naopak pomerne malé. To sa potvrdilo napríklad v októbri minulého roka, kedy bolo v Číne zaregistrovaných len 763 elektromobilov z dielne Elona Muska. Bude preto nanajvýš zaujímavé sledovať, aké dáta prinesie február, prípadne marec.