Letadlo Korean Air

EK po ústupkoch povolila spoločnosti Korean Air prevziať konkurenčnú Asiana Airlines

Európska komisia (EK) povolila juhokórejskej leteckej spoločnosti Korean Air prevziať konkurenčnú Asiana Airlines pod podmienkou, že letecká spoločnosť splní ponúkané ústupky. Tie zahŕňajú predaj nákladnej divízie Asiany a presun liniek do štyroch európskych miest ku konkurencii. Komisia to dnes oznámila v tlačovej správe.

Riešení obav

Nápravné opatrenia ponúknuté oboma kórejskými dopravcami riešia obavy EK v oblasti hospodárskej súťaže. Korean Air prisľúbili, že sa zbavia globálnej divízie nákladnej dopravy spoločnosti Asiana a poskytnú sloty, t. j. časy vzletov a pristátí, dopravné práva a potrebné aktíva na prevádzkovanie letov do Barcelony, Paríža, Ríma a Frankfurtu juhokórejskému nízkonákladovému konkurentovi T’Way.

Zlúčenie leteckých spoločností bude dokončené, keď EK schváli kupca nákladnej divízie a spoločnosť T’Way začne prevádzkovať lety na štyroch určených trasách.

Tieto nápravné opatrenia účinne riešia naše obavy a zabezpečujú spravodlivú hospodársku súťaž a možnosť výberu pre spotrebiteľov v tomto dôležitom odvetví,“ uviedla komisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová.

Reakcia na výzvy pandémie v leteckom priemysle

Najväčšia juhokórejská letecká spoločnosť Korean Air oznámila, že koncom roka 2020 prevezme zadlženého domáceho konkurenta Asiana Airlines v hodnote 1,8 bilióna wonov, čo je najväčšia zmena v juhokórejskom letectve od založenia Asiany pred olympijskými hrami v roku 1988 a prvá veľká fúzia leteckých spoločností od začiatku pandémie koronavírusu.

Zlúčenie malo pomôcť obom leteckým spoločnostiam vyhnúť sa osudu mnohých iných svetových leteckých spoločností, ktoré sa ocitli na pokraji bankrotu v dôsledku obmedzení spôsobených koronavírusom, uzavretých hraníc a klesajúceho dopytu.

Zdroj: ČTK