Európska komisia dnes formálne začala vyšetrovanie

EK formálne začala vyšetrovanie čínskych štátnych dotácií pre elektromobily

Európska komisia dnes formálne začala vyšetrovanie čínskych štátnych dotácií pre čínskych výrobcov elektromobilov. Vyšetrovatelia sa budú zaoberať aj tým, či by tieto dotácie mohli spôsobiť ekonomickú ujmu výrobcom elektromobilov v Európskej únii, uviedla EK vo svojom tlačovom vyhlásení. Peking už skôr plánovaný krok Bruselu skritizoval a varoval, že bude mať negatívny vplyv na hospodárske a obchodné vzťahy.

Komisia rozhodne

„Podľa toho, čo vyšetrovanie odhalí, Komisia určí, či je v záujme napraviť dopady nekalých obchodných praktík tým, že uloží vyrovnávacie alebo antisubvenčné clá na dovoz elektromobilov z Číny,“ uviedla exekutíva Únie. Vyšetrovanie sa podľa nej bude riadiť prísnymi právnymi postupmi v súlade s pravidlami EÚ a Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Všetky zainteresované strany vrátane čínskej vlády a spoločností a vývozcov budú môcť predložiť svoje komentáre, dôkazy a argumenty.

Šéfka EK Ursula von der Leyenová už v polovici septembra vo svojom prejave v Európskom parlamente informovala, že sa Európska komisia bude zaoberať nízkymi cenami elektromobilov z Číny. Obvinila vtedy Peking, že zaplavuje svetové trhy elektromobily, ktorých ceny sú umelo nízke vďaka obrovským štátnym dotáciám. Už vtedy oznámené preskúmanie vyvolalo varovanie analytikov pred odvetnými krokmi zo strany Pekingu a tiež nesúhlasnú reakciu vedúcich pracovníkov čínskeho priemyslu, ktorí tvrdia, že konkurenčná výhoda tohto odvetvia nebola spôsobená dotáciami.

globálne následky

Vyšetrovanie „je otvoreným protekcionistickým aktom, ktorý vážne naruší a pokriví globálny automobilový priemysel a dodávateľský reťazec, vrátane EÚ, a bude mať negatívny vplyv na ekonomické a obchodné vzťahy medzi Čínou a EÚ,“ uviedlo vtedy vo svojej reakcii čínske ministerstvo obchodu. Dodalo, že Čína bude venovať veľkú pozornosť ochranárskym tendenciám EÚ a následným krokom a dôrazne hájiť legitímne práva a záujmy čínskych spoločností.

zdroj: ČTK