Americký dolár ve svete

Dve tretiny prepustených Američanov majú vďaka dávkach vyšší príjem ako pred stratou práce

Republikáni a demokrati sa dohadujú, či predĺžiť mimoriadny príspevok k dávkam v nezamestnanosti. Ten súčasný je totiž schválený len do konca júla.

Demokrati v americkom Kongrese požadujú, aby sa mimoriadny príspevok štátu vo výške 600 dolárov týždenne vyplácal aj po konci júla. Lenže republikáni namietajú, že súčasná výška dávok v nezamestnanosti pre tých, ktorí kvôli koronavírusu stratili prácu, je príliš štedrá. Podľa vedcov z Chicagskej univerzity sa totiž ukázalo že 68 percent Američanov, ktorí poberajú benefity v nezamestnanosti, majú vyšší príjem ako v čase, keď ešte pracovali.

Jedna pätina má na dávkach dokonca dvojnásobný príjem oproti svojej bývalej práci. Medián sociálnych benefitov je 134 percent v porovnaní so stratenými mzdami. Ten sa navyše pomerne v jednotlivých štátoch líšia. V Marylande dosahuje len asi 129 percent, naproti tomu v Novom Mexiku činí bezmála 180 percent bývalej mzdy. Nutné je však dodať, že výskumníci do sociálnych dávok započítali aj priamu platbu 1200 dolárov, ktoré dostala úplná väčšina Američanov. Ten je ale na rozdiel od mimoriadneho sociálneho príplatku 600 dolárov týždenne iba jednorazový.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.