čile

Pandémia koronavírusu dopadá aj na ťažiarov lítia. Brzdí totiž dopyt po elektromobiloch

Šírenie nákazy vírusu SARS-CoV-2 spôsobilo pokles dopytu po automobiloch. Prepad postihol automobily so všetkými typmi pohonných jednotiek vrátane elektromobilov. Kvôli tomu klesá aj dopyt po lítiu ako hlavnej surovine pri výrobe batérií.

Akcie firiem, ktoré ťažia lítium, sa od januára rapídne prepadli. Môže za to dramatický prepad dopytu po automobiloch, vrátane tých, ktoré majú pod kapotou motor na batériu. Práve do nich sa ako jedna z hlavných surovín používa lítium. Lenže keď sa nekupujú elektromobily, nie je dôvod ich ani v takom množstve vyrábať, a tak firmy ako Tesla znížili objednávky lítia. Ťažiarom tak klesajú tržby a následne aj zisky.

Pritom sa ešte začiatkom tohto roka odhadovalo, že dopyt po lítiu tento rok vzrastie najmenej o pätnásť percent kvôli tomu, ako „elektromobilová revolúcia“ bude postupovať. Nakoniec ale dochádza k tomu, že ťažiari utlmujú dobývanie nerastu a sčítajú škody. Produkcia lítia by naopak mohla v tomto roku klesnúť o päť percent.

Má to ale aj svoje dlhodobé vplyvy. Napríklad spoločnosť Albermarle Corporation spomalila svoje rozvojové projekty v Čile a Austrálii. Tianqi Lithium Corporation zase predáva svoj kontrolný balík akcií v najväčšom ťažiarovi lítia na svete. Ťažia ju totiž dlhy. V obdobných problémoch sú ďalšie firmy z tohto oboru a nie je isté, kedy sa trh spamätá, aj keď pandémia odznie.