Ceny akcií Newmont Corporation rastú

Newmont Corporation je jednou z najväčších spoločnostína ťažbu zlata na svete, ktorá je ako jediná zahrnutá do indexu S&P500. Na svoj historický vrchol (69$) z aktuálnej ceny ostáva možné zhodnotenie 16%. Spoločnosť len nedávno informovala o zvýšení svojej dividendy o 79%. 14c -> 25c. Ak rastie cena zlata rastie aj výnos spoločnosti. Je to preto, že vyťažené zlato sa predáva  oveľa drahšie.

Vývoj ceny akcií Newmont corp. ukazuje, že aj napriek dnešným hrozbách koronavírusu, sa spoločnosti darí dobre. Dynamika ceny akcií je v tomto prípade nesporná. Hovoríme o akcii za každého počasia a preto si nemyslíme, že akcionári budú v budúcnosti nespokojní so svojou výkonnosťou.

Založenie spoločnosti bolo v roku 1921 a od roku 1940 je spoločnosť  verejne obchodovaná . Je vlastníkom aktív v Severnej a Južnej Amerike, Afrike a Austrálii. Je takisto jediným producentom zlata v S&P 500.

Negatívnym trendom však je, že spoločnosti znižujú svoje výplaty dividend v dôsledku pandémie. V niektorých spoločnostiach dokonca došlo k úplnému zastaveniu vyplácania dividend. Aj keď by to mohlo byť pochopiteľné, zvyčajne to nie je dobré znamenie. V Newmonte však ku žiadnemu znižovaniu dividend nedošlo. Práve naopak, spoločnosť nedávno oznámila zvýšenie svojej dividendy o 79% . Predstavenstvo spoločnosti Newmont uviedlo, že ďalšia štvrťročná dividenda spoločnosti bude 25 centov na akciu v porovnaní so 14 centmi na akciu počas predchádzajúceho štvrťroku. Obchodníci v oblasti ťažby sledujú hlavne spotovú cenu zlata, ktorá je k dispozícii.

Generálny riaditeľ spoločnosti Newmont, Tom Palmer, tvrdí, že cena zlata môže dosiahnuť svojho historického maxima v dolároch. Palmer v rozhovore pre Bloomberg uvádza : “Úroveň globálneho stimulu, ktorý vstupuje do ekonomiky, určite podporuje dlhodobejšie vyššie ceny zlata a nemyslím si, že stimulácia sa zatiaľ zastavila ”. Palmer sa pravdepodobne  odvoláva na pokračujúcu stimulačnú aktivitu Federálneho rezervného systému. K tomu tiež pridáva prognózu ceny zlata: „Určite by ste videli scenáre, ktoré ho tlačia na sever od 2 000 dolárov.“ To by znamenalo významný medzník, keďže najvyššia cena zlata sa v roku 2011 pohybovala približne na 1 900 dolároch.