Celkový ekonomický sentiment podnikateľskej a spotrebiteľskej dôvery na Slovensku dosiahol v novembri najvyššiu úroveň od jari tohto roka a bol lepší aj ako pred rokom.

Dôvera v slovenskú ekonomiku vzrástla v novembri na najvyššiu úroveň od jari

Celkový ekonomický sentiment podnikateľskej a spotrebiteľskej dôvery na Slovensku dosiahol v novembri najvyššiu úroveň od jari tohto roka a bol lepší aj ako pred rokom. Vyplýva to z údajov, ktoré dnes ČTK poskytol Štatistický úrad SR. Dôvera sa zvýšila aj v Českej republike.

Dôvera počas pandémie

Po dvojmesačnom poklese v novembri sa hlavný ukazovateľ ekonomického sentimentu na Slovensku oproti októbru zvýšil o 4,3 bodu na 95,9 bodu. V medziročnom porovnaní bol vyšší o 8,3 bodu, ale za svojím dlhodobým priemerom zaostal o 6,1 bodu.

Dôvera spotrebiteľov v ekonomiku dosiahla najvyššiu hodnotu od marca 2020, keď v krajine vypukla epidémia choroby covid-19.

Zlá nálada staviteľov

Podnikatelia v sektore služieb boli v novembri tiež optimistickejší vďaka rastúcemu dopytu v priemysle vzhľadom na očakávaný rast produkcie. Naopak, pesimizmus podľa štatistikov pretrvával v sektore stavebníctva a nálada podnikateľov v tomto odvetví bola najhoršia za posledné dva roky. V maloobchode sa hodnotenie vývoja v porovnaní s októbrom nezmenilo.

V Českej republike sa dôvera v ekonomiku v novembri zlepšila druhý mesiac po sebe. Úhrnný indikátor dôvery sa medzimesačne zvýšil o 0,3 bodu na 93,1 bodu. Zatiaľ čo dôvera podnikateľov mierne vzrástla, najmä v dôsledku väčšieho optimizmu v stavebníctve, medzi spotrebiteľmi sa zhoršila.

zdroj: ČTK