Cena žltého kovu sa dnes vyšplhala na približne 2018 dolárov za uncu, čo je najvyššia úroveň od mája. Neskôr však o časť svojich ziskov prišla.

Cena zlata sa vyšplhala na šesťmesačné maximum blízko 2020 USD za uncu

Cena zlata sa dnes vyšplhala na šesťmesačné maximum a dosiahla takmer 2020 USD (približne 45 000 Kč) za trójsku uncu. Za jeho rastom stojí slabší americký dolár a očakávania, že americká centrálna banka už nebude zvyšovať úrokové sadzby.

Najvyššia úroveň od mája

Cena žltého kovu sa dnes vyšplhala na približne 2018 dolárov za uncu, čo je najvyššia úroveň od mája. Neskôr však o časť svojich ziskov prišla. Približne o 8:30 EDT vykázala nárast o približne pol percenta a podľa údajov agentúry Bloomberg sa pohybovala v blízkosti úrovne 2010 dolárov za uncu.

Údaje o klesajúcej inflácii v Spojených štátoch podporili očakávania, že Fed by mohol začať znižovať úrokové sadzby skôr, ako sa očakávalo. Vysoké úrokové sadzby sú pre cenu zlata zlé, pretože prehlbujú jeho nevýhodu oproti úročeným investíciám, ako sú dlhopisy. Analytik Wang Tchao zo spoločnosti Thomson Reuters predpokladá, že cena zlata by sa mohla vyšplhať na 2 026 až 2 032 USD za uncu.

Očakávané údaje

Investori teraz čakajú na nové údaje o ekonomike USA, najmä na stredajšie revidované údaje o hrubom domácom produkte (HDP) za tretí štvrťrok a štvrtkovú správu o októbrovom cenovom indexe výdavkov na osobnú spotrebu. „Ekonomické údaje USA tento týždeň rozhodnú o tom, či sa zlato udrží nad úrovňou 2 000 USD,“ povedal analytik Kyle Rodda zo spoločnosti Capital.com.

Zdroj: ČTK