aerolinky v USA

Dopyt po leteckom benzíne javí známky oživenia

Letecká doprava začína v Spojených štátoch pomaly ale isto oživovať a s ňou aj dopyt po leteckom palive. Pre agentúru Reuters to uviedol šéf jednej amerických spoločností spracovávajúcich ropu.

Očkovanie proti koronavírusu prináša v Spojených štátoch ovocie v podobe zvýšeného záujmu o leteckú dopravu. Vďaka tomu začína oživovať tiež dopyt po leteckom palive. „Dopyt sa začína dvíhať a vykazuje známky oživenia. Vďaka tomu môžu rafinérie zvýšiť podiel ropy spracovávanej práve na tento druh paliva, „uviedol pre agentúru Reuters Joe Israel, výkonný riaditeľ americkej spoločnosti Par Pacific, ktorá spracováva ropu.

V marci došlo k zvýšeniu počtu pasažierov, ktorí sa v Spojených štátoch vydali na cestu lietadlom. Objem osobnej dopravy je tu ale stále asi 38 percent pod úrovňou pred prepuknutím pandémie koronavírusu. Na druhej strane však s rastúcim počtom zaočkovaných Američanov sa dá očakávať, že sa čísla budú aj naďalej zlepšovať.

Využitie kapacít amerických rafinérií je stále približne 10 až 15 percent pod úrovňou pred nástupom pandémie, avšak spracovatelia očakávajú, že sa táto medzera bude v dohľadnej dobe zmenšovať. „Do leta by sa voľné kapacity rafinérií mohli pohybovať okolo päť percent,“ dodal pre Reuters Joe Israel.