japan-4141578_1280

Bank of Japan začala testovať prevádzku vlastnej digitálnej meny

Japonská centrálna banka spustila na Veľkonočný pondelok testovaciu prevádzku digitálneho jenu. Cieľom je overiť uskutočniteľnosť emisie vlastnej digitálnej meny a využiť skúsenosti ostatných centrálnych bánk, ktoré obdobný krok už urobili alebo sa k nemu chystajú.

Prvá fáza testovania má prebiehať až do marca budúceho roka. Bank of Japan sa chce zamerať predovšetkým na technickú realizovateľnosť emisie, distribúciu a sťahovanie digitálnej meny podporované centrálnou bankou (takzvaná CBDC – central bank digital currency).

Japonská centrálna banka má následne v pláne spustiť druhú fázu testovania, v rámci ktorej sa zameria skôr na praktické fungovanie digitálneho jenu vrátane možnosti nastavenia najrôznejších parametrov. Napríklad maximálny limit hodnoty digitálneho jenu, ktorý môže byť v držbe jedinej entity a podobne.

Ak to bude potrebné, Bank of Japan je pripravená spustiť pilotnú prevádzku, ktorá bude zahŕňať aj poskytovanie platobného styku alebo koncových užívateľov. „Hoci Bank of Japan zatiaľ nemá v pláne emitovať digitálny jen, veríme, že prvotné experimenty v tejto oblasti sú nutným krokom,“ uviedol vo vyhlásení výkonný riaditeľ Bank of Japan Shinichi Uchida.