Dolár nasleduje posledné signály FEDu

Vystúpenie hlavného predstaviteľa FEDu, Jeroma Powella, pred americkým kongresom naštartovalo pozvoľný pokles hodnoty amerického dolára. Jeho slová totiž potvrdili silné špekulácie o blížiacom sa znížení úrokových sadzieb, k čomu s najväčšou pravdepodobnosťou dôjde počas druhej polovice júla tohto roka.

Powell zároveň zmienil priaznivo sa vyvíjajúce makroekonomické údaje (predovšetkým rastúci CPI index, ktorý zaznamenal najväčší nárast od júla 2018). Hodnota dolarového indexu ihneď po jeho vystúpení klesla o 0,1 percenta na 97.004. Najväčší prepad zaznamenal dolár voči japonskému jenu (od začiatku mája už dolár voči jenu oslabil o 2,6 percenta) a švajčiarskemu franku.

Uvoľnenú monetárnu politiku už plánuje aj Európska centrálna banka, ktorá oznámila nielen možnosť poklesu úrokových sadzieb, ale tiež znovu spustenie programu kvantitatívneho uvoľňovania. Tieto kroky by oslabili hodnotu eura nielen voči doláru. Je teda otázkou, ako bude FED na európsku monetárnu politiku ďalej reagovať. V súčasnosti priamu menovú intervenciu neplánuje, do budúcnosti ju však úplne nevylučuje.

2 komentáre

  1. Spätné upozornenie: Dolár spevňuje – Trade Info

Komentáře jsou uzavřeny.