Opatrenia vlády v Iráne k stabilizácii meny začínajú fungovať

Iránsky riál, ktorý je pod tlakom sankcií USA sa začína zotavovať. Za zotavením ošľahanej meny stoja predovšetkým opatrenia vlády Iránu. Tie tak v súčasnosti plnia svoj účel. Riál v poslednom mesiaci posilnil na voľnom trhu o približne 8% na 125 za dolárov.

Jedným z najdôležitejších krokov centrálnej banky v Iráne bolo založenie vládou stráženej platformy pre zmenu riálu s ostatnými svetovými menami. Tým došlo k obmedzeniu čierneho trhu a k väčšej kontrole nad úrokovými sadzbami, ktoré si obchodníci účtujú. Kurz riálu na voľnom trhu sa teraz približuje kurzu na zriadenej štátnej platforme pre prevod meny.

Stabilizácia kurzu riálu je úľavou pre občanov a firmy v Iráne. Väčšina z nich ešte oklepávala straty z oslabenia meny o zhruba 50% v roku 2015, kedy Trump v súvislosti s iránskym jadrovým programom predĺžil platnosť skôr uvalených sankcií.

V krajinách s nestabilnou národnou menou sú často paralelne využívané pre platobný styk meny iných krajín. Bežne dolár. Známkou zvyšujúcej sa dôvery v iránsky riál medzi bežnou populáciou je oslabenie dopytu po zahraničnej mene v Iráne.