Euro, ECB, eurozóna, Európska centrálna banka

ECB má nového šéfa

Novou hlavou Európskej centrálnej banky sa stane historicky prvá žena, existujúca výkonná riaditeľka Medzinárodného menového fondu, Christine Lagardeová. V novembri tak vystrieda Maria Draghiho a do čela úradu zasadne na najbližších 8 rokov.

Čo môže eurozóna od novej šéfky očakávať? Výrazné zmeny v monetárnej politike údajne neprídu. Lagardeová vraj nadviaže na súčasnú politiku Draghiho a nebude sa brániť masívnym stimulačným opatreniam, ktoré zabránia prepadu do deflačného pásma.

Čo môžeme od ECB v nasledujúcich mesiacoch očakávať? Súčasná predikcia je postavená na znižovaní úrokových sadzieb, a to najmä z dôvodu slabnúcich inflačných očakávaní a riziku spomaľujúceho tempa ekonomického rastu v eurozóne, spojeného predovšetkým s eskaláciou globálnych obchodných sporov. Vzhľadom k tomu, že Lagardeová z pozície šéfky MMF vždy podporovala stimulačné opatrenia Draghiho, dá sa predpokladať, že naozaj nedôjde k výraznej zmene a súčasná predikcia sa naplní. Otázkou však zostáva, kedy k zníženiu sadzieb dôjde a aké veľké toto zníženie bude (analytici predpovedajú zníženie o 10-20 bázických bodov). Na hodnotu eura nemala zmena vedenia ECB zatiaľ žiadny vplyv.