Covid-19: Kto zvíťazí v pretekoch o vakcínu?

Hneď niekoľko farmaceutických firiem sa pustilo do vývoja vakcíny proti vírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie Covid-19. Vývoj hodnoty ich akcií napovedá, ktorá si vedie dobre.

Hoci sa v posledných dňoch sa najčastejšie hovorí o americkej spoločnosti Gilead Sciences v súvislosti s experimentálnym liekom Remdesivir proti koronavírusu, hitom akciových trhov je momentálne nemecká spoločnosť BioNTech. Jej trhová hodnota za posledný týždeň vzrástla na trojnásobok. Impulzom bolo oznámenie spolupráce s americkým gigantom PFIZER na vývoji vakcíny proti Covid-19 a jej prípadnú distribúciu mimo územia Číny.

Treba podotknúť, že BioNTech je dnes tam, kde ostatní farmaceutické firmy, ktoré vyvíjajú toľko žiadanú vakcínu, boli pred pár týždňami. Svoj raketový rast majú za sebou už akcie spoločností ako Inovio Pharmaceuticals (+ 100% za posledný mesiac), Moderna (+ 73%) alebo Novavax (+ 52%). Akcie Gilead Sciences za uplynulých tridsať dní spevnili len o necelú pätinu, čo môže byť dôsledkom horších než očakávaných výsledkov spoločnosti za rok 2019. Celkový obrat Gilead sa totiž zvýšil len mierne (o 1,5 percenta) a čistý zisk nepatrne klesol (o 1, 3 percentá). Kto však zvíťazí v pretekoch o vakcínu proti koronavírusu a nájme účinný liek na Covid-19, ten na finančných trhoch vystrelí k hviezdam.