Bitcoin dáva priestor pre arbitrážne obchody

Najstaršia kryptomena posilnila za posledných 24 hodín o viac ako pätnásť percent. Investori v neistej dobe našli ďalšiu možnosť, ako na obchodovanie s Bitcoinom zarobiť.

Ekonomická teória opisuje arbitráž ako prejav neefektívnosti trhu. Arbitráž, teda nákup majetku na trhu s nižšou cenou a predaj tohto majetku na inom trhu s vyššou cenou, má zabezpečiť, aby sa niektoré aktíva alebo tovar predávali na všetkých trhoch za rovnakú cenu.

Lenže investori si všimli, že na nie všetkých kryptomenových burzách sa v rovnakom čase ohodnocuje Bitcoin za rovnakú cenu. Platforma Bitfinex totiž Bitcoin niekedy oceňuje až o dvadsať dolárov lacnejšie ako burzy Coinbase alebo Bitstamp. To obchodníkom umožňuje nakúpiť Bitcoin práve na Bitfinexe a prakticky okamžite ho predať so ziskom na iných trhoch, alebo naopak predávať napríklad na Bitstampe a obratom ruky nakupovať na Bitfinexe.

Ide o pomerne vzácny úkaz, pretože dlhodobo nie je nič také možné. Tým, že obchodníci nakupujú na lacnejším trhoch a predávajú tam, kde je cena vyššia, sa ceny na oboch trhoch postupne vyrovnávajú. Dôvod, prečo arbitráž vykonávať, potom teda mizne. Vzhľadom k tomu, že kryptomenové trhy umožňujú obchodovať online, blížia sa maximálne predstave ekonómov o absolútne efektívnych trhoch.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.