kryptomeny

Coinbase ide na burzu a kryptomeny letia nahor

Ide o prelomovú udalosť v novodobej histórii finančných trhov. Na newyorskú burzu prvýkrát vstupuje spoločnosť, ktorá je sama burzou na obchodovanie neobvyklého aktíva – kryptomien.

Otváracia cena pre stredajšie obchodovanie na Wall Street americkou investičnou bankou Goldman Sachs bola stanovená na 250 dolárov. Trhová kapitalizácia Coinbase pri tejto cene dosiahne úroveň okolo 66,5 miliardy dolárov, čo okrem iného znamená, že by sa malo obchodovať až 266 miliónov akcií tejto spoločnosti.

Analytici upozorňujú, že vstup Coinbase je novinkou nielen v zmysle, že ide o kryptomenovú burzu, ktorá sa bude na Wall Street obchodovať. Coinbase totiž pre vstup medzi finančnú elitu nevyužíva tradičné IPO (primárnu verejnú ponuku), ale priame zalistovanie. Rozdielov je hneď niekoľko: pri IPO ide o získavanie dodatočných peňazí od investorov, akcie sa oceňujú pred komerčným využitím a platia sa provízie spoločnostiam, ktoré úpis sprostredkovávajú.

Kryptomenové trhy na informáciu o vstupe Coinbase na burzu reagovali raketovým rastom. Bitcoin vytvoril nový historický rekord nad úrovňou 63 tisíc dolárov. Ethereum taktiež pokoril historickú hranicu prekonaním 2200 dolárov. Kryptomena Ripple dokonca za jediný deň spevnila o bezmála 30 percent.