japan, asia, asie, azia

Akcie v Číne, Hongkongu a Japonsku sa v pondelok ocitli pod predajným tlakom

Hlavné ázijské akciové trhy počas pondelkového obchodovania strácali. Najviac oslabovali energetické tituly alebo akcie prepravných spoločností. V Hongkongu strácali aj akcie technologických firiem.

Hlavný akciový index burzy v Šanghaji oslabil v pondelok o 1,1 percenta, index CSI300 zahŕňajúci najvýznamnejšie spoločnosti následne stratil 1,7 percenta. O najväčší prepad sa zaslúžili akcie prepravných spoločností, keď niektoré z nich oslabili až o 10 percent. nadol zamierili taktiež akcie firiem dodávajúcich suroviny. Burze nepomohli ani pozitívne očakávania dát o vývoji čínskej ekonomiky v prvom tohtoročnom štvrťroku.

Pod predajným tlakom sa ocitli aj akcie v Hongkongu, keď si hlavný index Hang Seng odpísal 0,86 percenta. Index zahŕňajúci čínske spoločnosti stratil necelé percento. Technologický segment dokonca klesol o 1,6 a segment zahŕňajúci firmy zo spotrebiteľského sektora o 2 percentá.

Prepad sa dostavil aj na burzu v Tokiu. Index Nikkei oslabil o 0,77 percenta, keď najväčšie straty zaznamenali technologické spoločnosti zo spracovateľského priemyslu na čele s Yaskawa Electric. Akcie tohto výrobcu robotov oslabili o viac ako sedem percent.