deutsche bank

Čistý zisk Deutsche Bank v treťom štvrťroku klesol o osem percent kvôli daniam

Najväčšej nemeckej banke Deutsche Bank klesol v treťom štvrťroku čistý zisk o osem percent na 1,03 mld. eur v dôsledku vyšších daní. Výsledok však bol lepší, ako očakávali analytici, a to najmä vďaka vyšším úrokovým sadzbám. Banka tiež zvýšila zisk, uviedla v dnešnom vyhlásení. Analytici očakávali zisk vo výške približne 937 mil. eur. Zisk pred zdanením sa zvýšil o sedem percent na 1,7 mld. eur.

Dlhodobo v zisku

Príjmy vzrástli o tri percentá na 7,1 miliardy eur, pričom hlavným zdrojom bola opäť divízia retailového bankovníctva. Analytici očakávajú, že za celý rok prekoná divíziu investičného bankovníctva a stane sa hlavným zdrojom rastu príjmov. Príjmy divízie investičného bankovníctva v tomto štvrťroku klesli o štyri percentá, zatiaľ čo divízia retailových bankových služieb vzrástla o tri percentá.

Napriek poklesu banka vykazuje zisk už 13 štvrťrokov po sebe. To je po rokoch strát významná séria čiernych čísel.

Výsledky

Za celý tento rok banka očakáva tržby vo výške približne 29 miliárd eur, čo je na hornej hranici pôvodne očakávaného rozpätia. Na budúci rok zvažuje spätný nákup vlastných akcií.

Výsledky Deutsche Bank potvrdzujú súčasný trend v globálnom bankovníctve, ktorý naznačuje séria doterajších zmiešaných správ o výsledkoch. V rámci tohto trendu majú investičné banky problémy v dôsledku slabej obchodnej aktivity, zatiaľ čo z vyšších úrokových sadzieb profitujú iné divízie, uviedla agentúra Reuters.