bitcoin

Bitcoin ako oficiálne platidlo má svoje limity, varujú analytici americkej investičnej banky

Podľa analytikov americkej investičnej banky JP Morgan nie je Bitcoin vhodný ako oficiálne platidlo. Má svoje limity, medzi ktoré patrí aj vysoká miera rizika spojená s volatilitou hodnoty tejto kryptomena.

JP Morgan naráža predovšetkým na Salvador, ktorý Bitcoin ako legálne platidlo zaviedol začiatkom júna. Podľa analytikov tejto americkej banky môže Salvádorská ekonomika čeliť nepríjemnostiam s Bitcoinom čoby legálnym, respektíve oficiálnym platidlom spojeným.

Medzi tie hlavné radí napríklad pomerne nízku likviditu, ktorou sa Bitcoin v Salvádore vyznačuje. „To môže predstavovať podstatné limity pre Bitcoin ako transakčný prostriedok,“ uviedla banka. Ďalšie obmedzenie používania Bitcoin k platbám vidí vo volatilite jeho hodnoty a nestabilite dopytu po Bitcoine v porovnaní s dopytom po amerických dolároch.

Bitcoin môže podľa analytikov JP Morgan kanibalizovat dolár ako prostriedok pre zasielanie remitend od občanov Salvádoru pracujúcich v zahraničí, čo následne môže zvyšovať rizikovosť štruktúry platobnej bilancie Salvádoru aj jeho fiškálnej stability.