USA

Americké firmy si začali masívne požičiavať. Ide o ďalšiu známku oživenie, hovoria experti

Bezmála desať miliárd dolárov si americkej firmy požičali tento rok v apríli. Ide o medziročný prírastok firemných úverov takmer o pätinu. Za rastúcim dopytom po úveroch je najmä postupujúca vakcinácia a rast spotrebiteľského dopytu po tovare a službách.

Oproti marcu došlo k zvýšeniu objemu poskytnutých firemných úverov o päť percent na výsledných 9,8 miliárd dolárov. Vyplýva to zo štúdie americkej Asociácie leasingových a finančných spoločností (ELFA). „Rastie počet firiem, ktoré sa navracajú k normálnemu životu, rovnako ako sa obnovuje spotrebiteľský dopyt s tým, ako postupuje vakcinácia,“ uviedol výkonný riaditeľ ELFA Ralph Petty pre agentúru Reuters.

Podľa neho je na dátach jasne vidieť, že firmy investujú v očakávaní priaznivého vývoja v letných mesiacoch. Pomerne vysoké je aj percento schválených úverov na celkovo podaných žiadostiach. To sa v priebehu marca aj apríla držalo medzi 76 a 77 percentami.

Dáta ELFA získala na základe výskumu 25 spoločností, ktoré Asociáciu tvorí. Je medzi nimi rad peňažných ústavov ako napríklad Bank of America, ale aj finančné divízie spoločností ako Dell Technologies, Siemens AG alebo Caterpillar.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.