Čína zníži dovoz mäsa z Európy a Austrálie

Vývoz austrálskeho hovädzieho mäsa do Číny tohto roku poklesne asi o 1,5 percenta. Čína zároveň pozastavila import lososov z Európy. Zatiaľ čo príčina prvého je pokles dopytu v najľudnatejšej krajine sveta, embargo na dovoz rýb má čisto zdravotné dôvody.

Import hovädzieho mäsa z Austrálie do Číny sa v doterajšom priebehu tohto roku medziročne znížil asi o tridsať percent. Od januára do konca júna nakúpi Čína len asi 230 tisíc ton. Za celý tento rok by však mohol byť pokles dovozu hovädzieho z Austrálie len asi 1,5 percentný. Vyplýva to z odhadu Austrálskeho ústavu poľnohospodárskej ekonomiky.

Najväčší prepad odbytu austrálskeho hovädzieho na čínskom trhu nastal v máji potom, čo Čína obmedzila jeho dovoz kvôli obavám z šírenia koronavírusu. Teraz sa ale zdá, že tieto reštrikcie sú už minulosťou. Napriek tomu však dočasný výpadok dopytu pravdepodobne nebude už z celoročného pohľadu nahradený.

Čína pre zmenu pozastavila dovoz lososov z Európy. Aj tu sú dôvodom obavy z šírenia koronavírusu. Najnovšie potvrdené prípady nákazy koronavírusom v Číne totiž mohli mať pôvod práve na trhoch, kde sa predávalo čerstvé lososie mäso, a to v čínskej metropole Pekingu. Podľa čínskych úradov doposiaľ uskutočnené genetické trasovanie naznačuje, že by nové prípady mohli byť dôsledkom zavlečenia koronavírusu v lososiom mäse práve z Európy. Podľa britského epidemiológa Keitha Neala ale odmieta, že by súvislosť medzi novými pekingskými prípadmi nákazy koronavírusom a európskym lososím mäsom existovala.