Čína zmiernila pravidlá pre venture kapitál

Čínska komisia pre cenné papiere v piatok zvoľnila pravidlá pre presun venture kapitálu. Sľubuje si od toho okrem iného zvýšenie odolnosti ekonomiky po tom, čo bola ťažko zasiahnutá epidémiou nového typu koronavírusu.

Zjednodušenie pravidiel spočíva v tom, že investori venture kapitálu sa po novom, budú môcť stiahnuť z firiem, do ktorých investovali, po uplynutí kratšej lehoty. Fakticky ešte predtým, než startup vstúpi na burzu. Doteraz totiž museli v startupe zotrvať dlhšiu dobu, než mohli svoj podiel predať a peniaze investovať napríklad do ďalšieho stratupu.

Podľa oznámenia Čínske komisie pre cenné papiere sa bude môcť venture kapitál „rýchlejšie prelievať medzi jednotlivými novo založenými spoločnosťami, čo okrem iného prospeje koronavírusom zasiahnutej ekonomike“. Regulátor je presvedčený, že keď sa investor bude môcť zo startupu stiahnuť ešte pred upísaním akcií, budú takéto investície ďaleko atraktívnejšie.

Zmena pravidiel sa tiež týka kvalifikovaných investorov. Tým pádom by mohol vzrásť tlak na likviditu trhu a aspoň spočiatku znížiť predajnú náladu. Lenže podľa komisie pre cenné papiere je podiel týchto investorov na čínskych burzách nízky, a tak sa takéhoto scenára neobáva.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.