Čína

Čína vlani vyviezla rekordný objem medi a doviezla rekordný objem hliníka

Hoci je Čína najväčším výrobcom hliníka, objem jeho importu sa vlani dostal na nový rekord. Najľudnatejšia krajina sveta v roku 2021 doviezla 3,2 milióna tohto šedého kovu, pretože hľadala lacnejšiu alternatívu v zahraničí.

Objem importovaného hliníka do Číny síce ku koncu roka 2021 mierne klesal, avšak za celých minuloročných 12 mesiacov Čína doviezla o pol milióna ton tohto kovu viac ako v roku 2020. Rekordný objem dovozu hliníka sa môže javiť ako paradox, Čína je totiž jeho čistým vývozcom. Lenže ceny kovu v Číne vystúpali príliš vysoko, a tak sa čínske firmy snažili vo väčšej miere nájsť na zahraničných trhoch lacnejšiu alternatívu.

Čína je ale významným hráčom na trhu s meďou. Hoci je jej najväčším svetovým spotrebiteľom, čínske exporty medi vlani tiež vystúpili na nový rekord. Čína v roku 2021 vyviezla do zahraničia cez 930 tisíc ton medi, čo bolo takmer o 200 tisíc ton viac ako v roku 2020.

Čína je však v pozícii čistého dovozcu medi. Vlani importovala 5,5 milióna ton, čo predstavuje mierny medziročný pokles. Práve v roku 2020 bol čínsky dovoz medi rekordný. Rastúce ceny medi na globálnom trhu však jej import do Číny mierne zabrzdil a súčasne podporil jej export.