akcie

Ázijské akcie vstúpili do nového obchodného týždňa zmiešane. Čína rástla, Hongkong oslabil

Zatiaľ čo hlavný index hongkonskej burzy sa v pondelok vydal smerom nadol, indické akcie vystúpili na dohľad svojho trojmesačného maxima. Burza v Šanghaji sa vyviezla na vlne optimizmu vyvolaného dátami o vývoji čínskej ekonomiky za uplynulý rok.

Akcie v Bombaji sú blízko svojho trojmesačného maxima. Hlavný index bombajskej burzy NSE Nifty 50 spevnil o 0,29 percenta. Investori sa zamerali predovšetkým na tituly z automobilového priemyslu, tento segment posilnil o viac ako dve percentá. Ťahúňom boli akcie spoločnosti Hero Motocorp, ktoré pridali viac ako päť percent.

Ešte silnejšie rástli akcie na burze v Šanghaji. Tamojší súhrnný index spevnil o 0,58 percenta. Akciám sa darilo najmä v dôsledku zverejnenia aktuálnych údajov o vývoji čínskej ekonomiky za uplynulý rok. Hrubý domáci produkt Číny sa zväčšil o 8,1 percenta, čo je najlepší výsledok od roku 2011. Experti však varujú, že v poslednom kvartáli sa prejavili riziká, ktoré naznačujú spomalenie rastu čínskeho hospodárstva.

V pondelok posilnili aj akcie v Tokiu, keď tamojší index Nikkei spevnil o 0,74 percenta. Opačným smerom sa vydal index Hang Seng hongkonskej burzy, ktorý prepadol o 0,68 percenta.

2 komentáre

Komentáře jsou uzavřeny.