Čína upravila minuloročný hrubý domáci produkt smerom nahor

Hrubý domáci produkt dosiahol vlani po revízii viac ako trinásť biliónov dolárov. To je síce dobrá správa, ale aj tak vlani čínska ekonomika rástla najpomalšie od prepuknutia svetovej finančnej a následnej hospodárskej krízy v roku 2009.

Revízia makroekonomických dát po tak dlhej dobe nie je v Číne ničím neobvyklým. Podobná úprava prišla aj pre rok 2017, kedy sa pôvodná tempo hospodárskeho rastu zvýšilo z pôvodných 6,8 na 6,9 percenta. Úprava dát za minulý rok však pravdepodobne nebude mať vplyv na predpoveď tohtoročného rastu HDP. Jeho tempo rastu v treťom kvartáli tohto roka, podľa predbežných odhadov kleslo na 6 percent, čo by bol najhorší výsledok od roku 1992.

Čína si pritom vytýčila záväzok, že medzi rokmi 2010 až 2020 zdvojnásobí svoj hospodársky rast. K tomu by potrebovala udržať tempo rastu nad šiestimi percentami nielen tento rok, ale aj na budúci (a posledný) rok tejto dekády. Lenže podľa predpovedí svetových ekonomických inštitúcií je pravdepodobné, že čínske hospodárstvo budúci rok svoj rast spomalí pod šesť percent. Tamojšiu ekonomiku okrem spomalenia domáceho dopytu drví aj obchodná vojna s USA. Bude preto záležať, ako sa rokovania medzi Spojenými štátmi a Čínou nakoniec vyvinú.