Bank of Japan kryptomenu nevydá, centrálna banka Kambodži však pravdepodobne áno

Guvernér japonskej centrálnej banky Haruhiko Kuroda vylúčil, že by jeho inštitúcia v dohľadnej dobe chystala spustenie vlastnej digitálnej meny.

Bank of Japan sa však bude aj naďalej zaoberať hľadaním vhodnej technológie, ktorá by sa na tieto účely dala v budúcnosti využiť. Kuroda tiež varoval pred stablecoinami, ktoré sú v Japonsku legálne. Podľa neho by sa regulátori mali zamerať na veľké spoločnosti, ktoré emitujú globálne obchodované kryptomeny, pretože to môže významne ovplyvniť úrokovú stabilitu krajiny i jej finančný systém.

Ázia sa však na emisie digitálnej meny centrálnou bankou dočká. Národná banka Kambodži totiž zverejnila svoj zámer, že digitálnu menu vydá v priebehu roka 2020. Využije k tomu okrem iného platformu poskytovanú japonskou spoločnosťou Soramitsu. S ňou spolupracuje už od roku 2017.

Národná banka Kambodži v tejto súvislosti uviedla, že síce len asi dvadsať až tridsať percent tamojšej populácie disponuje bankovým účtom, jej prevažná väčšina ho obsluhuje prostredníctvom smart telefónu. To je dôvodom, prečo kambodžská centrálna banka považuje emisiu digitálnej meny za logický krok.

 

 

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.