Dolár aj libra oslabujú kvôli obavám okolo silnejúcej epidémie koronavírusu

Americký dolár aj britská libra zaznamenali pokles na svetových trhoch v dôsledku zhoršujúcej sa situácie okolo Koronavírusovej pandémie. Kým v Spojených štátoch sila nákazy neklesá, Veľká Británia oznámila šírenie nového kmeňa vírusu, ktorý by mal byť až o 70 percent nákazlivejší.

Analytici varujú, že terajšie obdobie je typické vysokou volatilitou na trhoch, kedy kurzy svetových mien podliehajú častejšie výkyvom. Nervozita investorov na trhoch totiž narastá a kurzy mien reagujú doslova na každý podnet, ktorý sa týka zdravotnej situácie v krajine. Kurz sa tak môže vydať smerom hore, rovnako ako dole.

Pre investorov, ale začína byť zaujímavejší americký dolár ako libra. Americký Kongres totiž jedná o osude fiškálneho balíka, ktorý by mohol dať hospodárstvu USA impulz v objeme až 900 miliárd dolárov. A podľa rôznych zdrojov má balík slušné šance na schválenie.

V defenzíve je tiež britská libra, ktorá dopláca na informácie o výskyte novej mutácie koronavírusu, ktorá spôsobuje, že sa nákaza šíri asi o 70 percent rýchlejšie. Libra stratila voči doláru okolo 2,5 percenta svojej hodnoty a nachádza sa tak na desaťdňových minimách. Britská vláda je navyše nútená sprísniť obmedzenia, hoci sa pôvodne počas sviatkov chystala k pravému opaku.