usa čína vlajky

Čína má v budovaní blockchainového platobného systému náskok šesť rokov pred USA

Spojené štáty americké dramaticky zaostávajú v budovaní platobného systému založenom na technológii blockchain. Myslí si to zakladateľ spoločnosti, ktorá investuje do kryptomien.

Čína má šesť rokov náskok pred Spojenými štátmi v budovaní blockchainového platobného systému,“ uviedol v rozhovore pre Yahoo! Financie Dan Morehead, zakladateľ spoločnosti Pantera Capital, ktorá sa zameriava na investície s kryptomenami, ale nielen s nimi.

Podľa neho by to ale nakoniec mohlo Spojené štáty motivovať a prinútiť k urýchlenému rozvoju tejto platobnej technológie. Čína momentálne predstavuje svetového hegemóna ťažobných kapacít Bitcoinu. Podieľa sa na nich totiž zo 46 percent. „Je isté, že vzniknú medzinárodné preteky o to, kto blockchainové prostredie ovládne,“ dodal Morehead a prirovnal situáciu k pretekom v dobývaní kozma.

Čína, ešte než začala tvrdo regulovať prostredie kryptomien, kládla dôraz na integráciu blochchainu do finančného systému, a to hneď niekoľkými spôsobmi. Vlani napríklad oznámila vznik svojej prvej blockchainovej siete prevádzkovanej a garantovanej vládou. Sieť prepája viac ako stovku čínskych miest a využívajú ju verejné aj súkromné ​​inštitúcie.